2014-02-07 23:57:20• hírek • Nagykároly.ro

MÖT-ülés Nagykárolyban

Az európai uniós támogatás révén megújult Károlyi-kastélyban tartották meg pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei szervezetének önkormányzati tanácskozását.

Az alkalmon a tulipán mögé felsorakozó polgármesterek és alpolgármesterek gyűltek össze. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, a MÖT elnöke házigazdai köszöntőjét követően a Partiumi Önkormányzati Tanács elnöke, Csóka Tibor tudatta, hogy a szervezet soros elnöki tisztségét a szatmáriak jelöltjének kell ellátnia. A Szilágy Megyei Tanács alelnöke ennek érdekében kérte a szatmáriakat, hogy rövidesen válasszák meg, kit kérnek fel erre a feladatra.

Hét év munkájának hasznát és tanulságait igyekezett pár percbe tömöríteni Winkler Gyula. Az Európai Parlamenti képviselő, egyben a feladatra ismét vállalkozó jelölt felvázolta, hogy a földrésznyi szervezet, melynek a kerek világon párja nincs, lassú, bonyolult, ugyanakkor a pozitív hozadékainak összessége mégis jóval több a negatívumoknál. Jelenleg az a cél, hogy a közös csónakban lévő 28 evezős érdekeit olyannyira összeegyeztessék, hogy a jármú előre haladjon - szemléltette az Európa 2020 programot hasonlattal. Hegedűs Csilla, az EP-képviselői tisztségre a Nőszövetség támogatásával pályázó műemlékvédelmi szakember, politikus csodának nevezte azt, hogy a hajdani főúri lak mennyire megújult EU-s támogatás révén. Beszédében utalt arra, hogy a nagykárolyi kastély felújítását figyelemmel követte, de a megye valamennyi jelentősebb műemlékének helyzetével tisztában van.

Pataki Csaba szenátor, a megyei szervezet elnöke beszélt az EP-képviselőjelölteket követően. Ő már a sajátos szatmári gondokra is kitért - botrány keletkezik a színház különválásából, a metropolisz ellentételezésére megyei pályázatfigyelő iroda alakul stb. Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselők egyaránt röviden szóltak hozzá a tanácskozáshoz. Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese is tényleges kérésekkel állt elő: az elöljáróságok vezetői tájékoztassák a Szövetség központi szervezeteit céljaikról, nehézségeikről. Működjenek közre, hiszen közös érdek a jó stratégia kialakítása.

Ki tudja, mi lesz a közművesítéssel?

Kovács Jenő elő is állt a sérelmeivel. Nehezményezte a többi között azt, hogy a bukaresti utasításokat, ajánlásokat meggondolás nélkül igyekszenek teljesíteni a tanfelügyelőség vezetői, és emiatt felmerül, hogy akár 34 fős osztályokat alakítsanak. Azon félelmének is hangot adott, hogy a megye nagy befektetését, a sokmillió eurós MasterPlant nem sikerül időben befejezni. Mint rámutatott, Nagykárolyt négy tételben is érinti ez a megabefektetés, ami közben 59 utcát túrnak majd fel. Pataki Csaba osztotta a károlyi elöljáró félelmeit a közművesítésről szóló beruházás kapcsán, ugyanakkor hangoztatta, hogy immár a Szövetségnek nem sok beleszólnivalója van a projekt levezénylésébe. A politikai felelősség már nem az RMDSZ-é - nyomatékosította. Felmerült, hogy politikai álláspontot fogalmaz meg ennek kapcsán a szatmári tulipános közösség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: